PetrT napisał:
tomaskrtek napisał:
PetrT napisał:
tomaskrtek napisał:
cypressjoe napisał:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda má někdo osobní zkušenosti z takzvaných nedobrovolných dražbách. Například něco jako extrh, kde velice často vidím Fkovou pětku za až neskutečnou vyvolávací cenu. Je vůbec možné aby obyčejný člověk :) tedy fyzická osoba na takové aukci mohl uspět a pořídit vůz za takovou zajímavou cenu? Má někdo reálnou zkušenost?
rozdíl je cena vyvolávací a reálně dosažená cena dražbou za kterou se to nakonec prodá. mám vlastní zkušenost s aukcemi finančních úřadů a tam je to v pohodě, záleží na tom kolik přijde lidí co má zájem, někdy se dá koupit hluboce pod cenou, někdy se prodá, resp. vydraží za až nereálnou cenu. loni jsem si koupil pěkný skútr za 25k s běžnou cenou 40k, ale když jsem se byl podívat na aukci auta o které jsem měl zájem tak z 20ti šlo přes 50, realita byla max. 40. navíc je třeba počítat že člověk který o něj přijde v důsledku dluhů o něj nepečuje zrovna vzorně, navíc několik měsíců i let někde stojí atd...
Jo, někde jsem viděl dokument o tzv aukčním syndromu. Je to o to že člověk aby vyhrál často zaplatí víc než by musel jinde a uvědomí si to až je pozdě. Já byl na dvou aukcí exekutora právě pro skůtr a vždy to vylezlo moc. Na auta tam byli evidentně profíci z bazarů co se zřejmě domluvili předem co kdo chce. Jak přihodil někdo jiný tak vyšroubovali cenu.
mě se v Přerově na finančáku zadařilo, ale asi jsem měl fakt kliku, přihazoval jen jeden co to chtěl evidentně na kšeft a když viděl že ho chci tak toho nechal, naštěstí včas. u těch aut jsem to pozoroval přesně tak, secvičená parta bazaristů a překupníků, nikdo cizí neměl šanci. možná u nějakého exota, tam by zájem neměli. aukce exekutorů vynechávám, to je humus, navíc jsem to viděl prodávat i bez klíčků, techničáku apod. u finančáku je to jednoduchý, odcházíš s papírama a hned to přihlásíš na svojí dopravce ať to koupíš kdekoliv.
Exekutor to auto ani většinou neprohlíží pokud nemá klíče, prodává se jak stojí a leží. Znám kluka co koupil bez klíčků dokladů atd. voyagera za 33t a v kaslíku našel obálku se 17t Kč, nějaké eura, spoustu fotek, složenek, upomínky z banky a v kufru rok starý nákup z tesca. Než přihodil věděl jen to co je vidět přes sklo a že to má zrezlé kotouče. Musel koupit nové zámky, kotouče a na přihlášení dostal nějaký papír na té dražbě. Auto muselo i na technickou, bez ohledu jestli je platná nebo ne. Ale jezdí dobře, už více jak dva roky.
mě by nejvíc vadily ty klíče, u novějších aut je to docela drahá sranda, nebo mít v záloze to samé totálku a vyměnit všechno vč. řídící jednotky. moje první Maximka byla také původem z nějaké aukce, zabavený leasing, s jedním klíčem, druhý stál pár stovek ale chtěl jsem servisku a alu kola co na tom origo byly, snažil jsem se najít bývalého majitele že bych to koupil. bez šance. v místě bydliště neznámý, nikdo ho neviděl nebo nechtěl vidět. a koupit auto které nejde nastartovat to bych asi nedal, leda by to bylo za cenu šrotu. a s rok starým nákupem, při představě že tam bylo nějaké maso, dobrou chuť. jednou jsem pomáhal sehnat interiér do zánovní Audiny ve které se majitel picnul, muselo se měnit skoro všechno, naštěstí to nebylo v palubce a v topení. ale stropnice, tapecáky, sedačky, koberec...