cytat:
reakce na: Roller.01, 12.12.2022 22:23 (Není v tom případě řešením toh ...)
Odpovím, jak to vidím já: mně peníze za benzín nikod nedá ani mi nikdo neproplácí náklady spojené s provozem auta. proto mi mlůj rozum velí, aby auto bylo spolehlivé, ekonomicky levné a pokud možno, aby mi nepůsobilo bezesné noci. Jelikož už nepracuji, auto využívm pouze k cestám za svým koníčkem, což jest fotografování Jeseníků, kde bydlí. Trasy do hor měří od cca 15 do 60km jedna cesta. Úvaho a anylýzou faktů jsem došel k jednoznačnému závěru, že dýzl pro mě není cesta, neboť můj nájezd je cca 12-15tkm/rok. Vyloučil jsem ipřímovstřikový benzín s turbem i bez turba. Důvody jsou vypsané v článku, protože já jsem tyo člověka, co jezdí už relativně na pohodu, s rozvaou, citem, předvídáním a ano - i "na spotřebu". nevidím smysl v tom, abych si koupil problematický moderní benzíový motor a pak kvůli němu musel jezdit na dálnici či jak divočák někde na okreskách, abych vyřešil neduhy, dané jeho konstrukcí. tedy, abych platil!!! za něco, co je konstrukčně dáno a nejde s tím nic dělat. Proto mám ve svých 3 současných vozech naprosto spolehlivé, odolné, bezproblémové atmosferické N/A motory. jeden je ve starém CLiu 1,2 43kW, které jezdí téměř denně do města 4+4km, už celých 15 let, co jej máme a bez sebemenšího problému s motorem. (A korozí, Clio neví, co je koroze!!!). Dále výtečná atmosférická 1,8 103kW v Hondě Civic, kterou používá maželka (občas i já) na nějaké středně dlouhé výlkety do hor a ke známým a tak. provoz je extrémně levný, neboť tento motor dokáže zcela bez potíží jezdit za 5,8/100, což dnes nezvládně řada moderních dýzlů. No a poslední motor, který je po dekády prověřený, je 2,5i 129kW boxer benzín v Subaru outbacku (MY 2020, r.v. 2021) tedy poslední nepřímovstřikový agregát před ukončením jeho výroby a náhradou za přímovstřikový. tento motor, ve spojení s CVT převodovkou a s autem vážím skoro 18 metráků, jezdí v mých rukou dlouhé trasy za 6,2-6,4/100, bez turba, bez přímého vstřiku, s 4x4 a bez strašáků. Bojím se, až - jestli jednou - budu ještě jezdit a budu muset koupit další auto (což nebudu, neb mi je 63 a Outback byl jako nový kupován s tím, že bude "do smrti"). Takových aut už na trhu bude jen promile a budou s extrémními nájezdy. Proto udlám ještě jednu taktickou věc a to - staré CLio nahradím modelovou řadou IV s odlným a ověřeným motorme 1,2 54kW, což je opět N/A motor s nepřímým vstřikem. A tím budu mít svá auta vyřešená opravdu do konce života. A pokud si splním sen - což jestWRX STI - smířím se s tím, že bude jezdit za 15/100, ale na těch pár jízd do roka mi to bude jedno. A s ohledem na jeo motor, což je "právě on", jsem si celkem jistý, že pokud motor odejde, nebude to na karbon a s ním spojené potíže. Poslední dotaz - k čemu nutně cross-over? pokud takové auto, pak jedině s pohonem 4x4, protože jinak mi zvýšená stavba nedává smysl. POkud rodinné auto, pak kombi, které je ve všech ohledech lepší, než obvyklá SUV a cross overy, neboť větší kufr, obvykle delší rozvor a tím pádem jízdní komfort. Ve Vitaře jsem tu čest měl a děkuji - tuhle uskákanou kozu bych nechtěl ani omylem, byť měal neprůstřelnou 1,6i benzín. Ale s pohonem 2x4 nedává logiku. A pokud by byla 4x4. je tam 1,4 přeplňovaný přímovstřik a jsme zase tam, kde nechci být. Výtečný cross over je Subaru XV, bez kompromisů v terénu, jeho schopnosti jsou prostě pro řadu aut nedostižné, ale bohužel, cena a opět motory...Já mám v tomto ohledu jasno a zdá se, že zatím to s mým vozovým parkem vychází. Toť můj pohled na současný výběr vozu.