PavelKeprt napisał:
Dobrý den, mám takový dotaz ohledně předepsaných servisních intervalů pro výměnu oleje. Poslední dobou je trend tyto intervaly prodlužovat, což podle mě není pro motory a jejich životnost úplně dobře. Nechápu některé automobilky, které prodlužují servisní interval až na 30 tis. ! Mám v plánu kupovat auto, které má najeto 88 tis. KM, je to 2.0 benzín, a podle servisní knížky byla první výměna oleje po 27 tis., druhá 53 tis. a třetí necelých 80 tis. Dotaz zní, jak moc takové dlouhé intervaly výměny můžou motor poškodit a jaká je šance, že když to auto teď koupím, budu tam dávat kvalitní olej co 15 tis, že mi vydrží dalších 200 000 km? Resp. jak moc se ten motor za těch 88 tis km dá tímhle "posrat" vzhledem k jeho celkové životnosti? A jsou takové škody nevratné, nebo se pak motor dá správnou údržbou zase dokupy? Díky za reakce
Teď byla v Brně na prodej nová Mazda 6 s tím 2,5litrem. Zajímalo mně to, ale leasingovka to zabavila klientovi, který krom toho, že neplatil, ještě navíc neměnil olej a nechal tam jeden víc než 40 tkm. Na to už bych odvahu neměl.
Podle mého, jestli to automobilka tak dělá, tak to musí mít nějak ověřený, ale sám bych určitě měnil olej každých 15 tisíc, od pořízení.