Zalogowanie
Imię użytkownika / e-mail
Hasło
Registracja
Napisz recenzję na mój samochód  +Vložit inzerát

Volvo XC40: koupit starší kousek s benzínovým čtyřválcem T4?

Doradca
František Mašek | 04.12.2025
foto: Volvo
Náš čtenář zvažuje koupi Volva XC40 T4 s dvoulitrovým benzínovým motorem Drive-E o výkonu 140 kW a automatickou převodovkou Aisin. Ptá se, jaké jsou reálné zkušenosti se spolehlivostí této jednotky, jak se liší od slabšího tříválce T3 a zda má smysl pořídit vůz s vyšším výkonem a nájezdem přes 140 tisíc kilometrů.
Dotaz
Dobrý den, narazil jsem u vás na serveru na nabídku Volva XC40 T4 s automatem a výbavou Inscription. Auto má benzínový motor o výkonu 140 kW a nájezd kolem 145 tisíc kilometrů. Zajímá mě, zda je tato čtyřválcová jednotka spolehlivější volbou než tříválec T3, a jestli se vyplatí připlatit si za silnější verzi. Děkuji, Roman

Odpověď
Dobrý den Romane, děkuji za dotaz na zajímavé auto. Volvo XC40 s benzínovým čtyřválcem T4 je za mě nejspolehlivější motorizací v celé nabídce benzinových verzí tohoto modelu. Pod kapotou pracuje čtyřválcový dvoulitr z řady Drive-E (označení B4204T), který Volvo vyvinulo samo a který se v různých úpravách používá i v modelech S60, V60 nebo XC60. V tomto provedení nabízí výkon 140 kW a spolupracuje s osmistupňovou automatickou převodovkou Aisin. Naštěstí i ta má při správné údržbě velmi dlouhou životnost. Tedy pokud je v ní měněn olej každých 60 000 km.

Oproti slabšímu tříválci T3 má silnější verze T4 kultivovanější chod a výrazně lepší pružnost při dálničním tempu. Motor používá klasický suchý rozvodový řemen s intervalem výměny okolo 180 000 km nebo deseti let. Doporučuji raději nechat provést preventivní výměnu už po 120–150 tisících kilometrech. Jak jsem psal výše, z hlediska spolehlivosti jde o nejlépe hodnocený benzínový motor pro XC40. Netýkají se ho problémy s vyšší spotřebou oleje jako u některých tříválců T3 a nemá ani konstrukční vady spojené s menším tepelným namáháním. Elektronika motoru bývá spolehlivá, jedinou slabinou mohou být drobné úniky oleje kolem víka ventilů nebo snímače tlaku turba, což jsou ale relativně jednoduše odstranitelné drobnosti.

Spotřeba se pohybuje mezi 7 a 8,5 litru podle stylu jízdy, což je u tohoto výkonu a hmotnosti přijatelná hodnota. Na rozdíl od menšího T3 není T4 citlivý na časté studené starty a lépe snáší dlouhodobý provoz při vyšších rychlostech. Je proto vhodnější nejen do města, ale i pro řidiče, kteří často jezdí po dálnici nebo s plně naloženým autem.

Celkově platí, že pokud někdo hledá ojeté XC40 bez kompromisů v jízdním projevu a chce se vyhnout budoucím rizikům, verze T4 případně T5 je nejrozumnější volbou. Nabízí ideální poměr mezi výkonem, kultivovaností a odolností, navíc servisní náklady zůstávají pořád v rámci možností přiměřené. Kvalitní kus s jasnou historií a pravidelným servisem zvládne bez větších investic nájezd přes 250 tisíc kilometrů.

Volvo XC40: koupit starší kousek se základním naftovým motorem?
Volvo XC40: koupit starší kousek ve verzi T3?
Ocena artykułu
Oceniano: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Dyskusja
do artykułu nie ma żadynch dyskusji
dodać wystąpienie do danej dyskusji
Nejčtenější články předchozích 7 dnů